CLUBUL PARINTILOR

Multumim tuturor parintilor ce trimit sfaturi pentru...parinti.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
05.04.2011
RECOMANDĂRI  PENTRU  PĂRINŢI  ÎN  RELAŢIA
                              CU  COPILUL

*Explică-i cu răbdare copilului despre aşteptările ridicate pe care trebuie să le aibă în legătură cu şcoala .Fă-l să înţeleagă că şcoala reprezintă prima prioritate pentru el.
*Dedicaţi-i minim 15 min. pe zi în care să vorbiţi despre şcoală ,despre cum se simte,despre ce-i place şi ce nu ,despre nevoile lui,etc.În orice caz aceste minute să le petreceţi făcând ceva plăcut împreună.
*Arătaţi-i copilului că vă interesează ce face la şcoală.Atunci când se întoarce de la şcoală şi-l veţi întreba ,,Cum a fost azi la şcoală?,,,cel mai probabil ,la fel ca în fiecare zi, vă va oferi un răspuns de tipul ,,Bine...,,Iar dacă pentru dumneavoastră această întrebare este una automată ,de ce răspunsul copilului nu ar fi la fel? Aşa că ,dacă vă veţi dori un alt răspuns...începeţi cu o altă întrebare .Mai trebuie să ştim că şi momentul şi tonul vocii sunt la fel de importante.
*Oferiţi copilului un loc liniştit unde să poată învăţa .Asiguraţi-i condiţii minime pentru învăţat:amenajaţi-i un spaţiu personal şi implicaţi-l în amenajarea lui.
*Ajutaţi-vă copilul la teme .Asta nu înseamnă să i le faceţi dumneavoastră ,ci să fiţi acolo pentru a-i răspunde la întrebări,să-i oferiţi exemple.
*Atunci când nu agreaţi metodele de predare sau deciziile vreunui profesor ,asiguraţi-vă că nu vă exprimaţi nemulţumirea în termeni duri, în prezenţa copilului.Sunt multe exemple când copilul adoptă aceeaşi atitudine faţă de respectivul profesor ,iar acest lucru poate perpetua o situaţie dificilă ,nicidecum nu o rezolvă .Este mai eficient să să abordaţi cu tact profesorul respectiv.
*Încurajaţi-vă copilul să participe la activităţile şcolare şi extraşcolare inedite: concursuri,spectacole, cercuri, şi să colaboreze cu ceilalţi copii/adulţi atât la şcoală,acasă sau în comunitate.
*Stabiliţi regulile de comportament în casă, explicaţi-le copiilor, asiguraţi-vă că ei le-au înţeles şi, mai ales, negociaţi-le cu ei.Limitaţi-i accesul la televizor şi discutaţi ceea ce a văzut şi a înţeles.Acelaşi lucru este necesar şi cu accesul la alte jocuri video sau computer
*Încurajaţi orice efort al copilului ,lăudaţi-l şi găsiţi motive pentru care să-i oferiţi feedbakc pozitiv.Nu-l faceţi să se simtă vinovat. Când greşeşte sau nu poate rezolva un tip de problemă ,îi puteţi explica cu răbdare şi dragoste care sunt piedicile şi ajutaţi-l să găsească soluţii .Nu rezolvaţi dumneavoastră problemele în locul lui.
*Arătaţi-vă interesul pentru orice se întâmplă cu copilul. Dezvoltaţi-vă o relaţie de încredere, grijă şi dragoste cu copilul.
*Ţineţi legătura cu profesorii copilului. Dacă aveţi de întrebat ceva sau aveţi sugestii,solicitaţi o întâlnire în care să vorbiţi deschis .Este încă o cale prin care copilul ştie că este important pentru dumneavoastră. În plus ,atitudinea dumneavoastră faţă  de şcoală va fi imitata de copil.



 05.04.2011.


RECOMANDĂRI PENTRU PĂRINŢI ÎN RELAŢIA
                          CU PROFESORII


*Prezentaţi-vă profesorilor. Aflaţi modul cum doresc aceştia să fie contactaţi (direct,telefon,anunţaţi dinainte)şi discutaţi despre cum percep activitatea copilului dumneavoastră în clasă.
*Vorbiţi cu profesorii despre progresul copilului la diferite materii şi întrebaţi cum îl puteţi ajuta acasă.
*interesaţi-vă de eforturile şcolii:
-care sunt priorităţile stabilite pentru sprijinirea procesului de învăţare în acest an şcolar?
-şi-a propus echipa managerială derularea unor campanii de prevenire a abandonuluzi şcolar, a violenţei, a consumului de tutun/alcool/droguri?
-cum este implicată şcoala în dezvoltarea unui angajament cu comunitatea +
-are şcoala o ofertă pentru educaţia adulţilor?Şcolile pot organiza cursuri de scurtă durată pentru părinţi sau pentru alţi adulţi din comunitate(limbi străine, computere, consilierea carierei)
*Organizaţi sesiuni ,întâlniri cu invitaţi. Comitetele de părinţi sunt încurajate să identifice experţi în cadrul comunităţii care să vină şi să le vorbească părinţilor şi profesorilor pe diverse subiecte de interes pentru aceste grupuri ţintă.
*Implicaţi-vă.Consideraţi voluntariatul pentru şcoală necesar pentru implementarea unui program de dezvoltare a parteneriatului dintre şcoală şi părinţii elevilor.
* Organizaţi împreună cu alţi părinţi evenimante şi programe ( de exemplu ,pentru valorizarea diferitelor culturi existente în şcoală sau pentru implicarea ambilor părinţi în educaţia copiilor sau pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos).
*Iniţiaţi discuţia ,dacă şcoala nu are nici o intenţie de a dezvolta programe de implicare a părinţilor.
*Participaţi la lectoratele cu părinţii sau la toate întâlnirile care se organizează.
*Sprijiniţi şi încurajaţi activităţile şcolare şi extraşcolare.
*Păstraţi o strânsă legătură cu şcoala şi cu profesorii.
*Acordaţi încredere activităţilor şcolare şi profesorilor.
*Păstraţi o bună colaborare cu şcoala, cereţi ajutor persoanelor autorizate din şcoală atunci când e necesar ,comunicaţi cu profesorii pentru o bună educaţie a elevului.



PARINTI BUNI ...PARINTI INTELIGENTI...
CE ESTE DE FĂCUT?
Dr. Augusto Cury ne spune că în ziua de azi nu ajunge să fim părinţi buni, ci trebuie să devenim părinţi inteligenţi. Pentru aceasta ne vorbeşte despre şapte deprinderi ale "părinţilor buni" şi cum trebuie transformate ele de către "părinţii inteligenţi". Iată prima dintre ele:
.        1.Părinţii buni dau cadouri, părinţii inteligenţi dăruiesc propria lor fiinţă
Părinţii buni au grijă să satisfacă, în măsura posibilităţilor lor economice, dorinţele copiilor lor. Fac petreceri pentru aniversări, le cumpără pantofi, haine, produse electronice, organizează excursii.
Părinţii inteligenţi dau copiilor ceva incomparabil mai valoros. Ceva ce nu se poate cumpăra cu toţi banii din lume: fiinţa lor, povestea vieţii lor, experienţele lor, lacrimile lor, timpul lor.
Părinţii care le fac în permanenţă daruri copiilor lor sunt păstraţi în amintire doar pentru un moment. Părinţii care se preocupă să le dăruiască copiilor exemple şi povestiri din viaţa lor rămân de neuitat.
   2.  Părinţii buni alimentează corpul, părinţii inteligenţi alimentează personalitatea
Astăzi, părinţii buni cresc copii zbuciumaţi, înstrăinaţi, autoritari şi angoasaţi, pentru că societatea s-a transformat într-o fabrică de stres. Părinţii care nu-şi  învaţă copiii să aibă o viziune critică asupra publicităţii, a emisiunilor de televiziune şi a discriminării sociale îi transformă într-o pradă uşoară pentru sistemul acaparator. Pentru acest sistem, copilul vostru nu este o fiinţă umană, ci un consumator. Pregătiţi copilul pentru " a fi", căci lumea îl va pregăti pentru " a avea".
          Ajutaţi-vă copiii să nu fie sclavii problemelor lor. Alimentaţi  amfiteatrul gândurilor şi teritoriul emoţiilor cu curaj şi îndrăzneală. Nu le acceptaţi timiditatea şi nesiguranţa. Dacă problemele se pot rezolva, vor fi rezolvate, iar dacă nu, trebuie să ne acceptăm limitele.
3. Părinţii buni corectează greşelile, părinţii inteligenţi îşi învaţă copiii cum să gândească
Vechile corecţii şi binecunoscutele predici nu mai funcţionează. Când deschideţi gura să repetaţi acelaşi lucru, declanşaţi un resort din subconştient care deschide anumite arhive ale memoriei, ce conţin critici mai vechi. 99% din criticile şi corecţiile părinţilor sunt inutile în influenţarea personalităţii tinerilor.
          A-ţi surprinde copilul înseamnă a spune lucruri la care ei nu se aşteaptă. De exemplu: copilul a ridicat glasul la voi. Se aşteaptă să ţipaţi şi să-l pedepsiţi. Dar puteţi începe prin a tăcea şi a vă relaxa, apoi puteţi spune:"Nu mă aşteptam să mă superi în felul acesta. În ciuda durerii pe care mi-ai provocat-o, eu te iubesc şi te respect mult". Apoi copilul trebuie lăsat să se gândească.
          Părinţii buni spun: " Greşeşti"; părinţii inteligenţi spun: "Ce părere ai despre comportamentul tău?" "Gândeşte înainte să reacţionezi"
4.Părinţii buni îşi pregătesc copiii pentru aplauze, părinţii inteligenţi îşi pregătesc copiii pentru eşecuri
Părinţii buni educă inteligenţa copiilor lor, părinţii inteligenţi le educă sensibilitatea. Stimulaţi-i pe copii să aibă obiective, să caute succesul în studiu, în muncă, în relaţiile sociale, dar nu vă opriţi aici. Ajutaţi-i să nu le fie teamă de insuccese. Nu există podium fără înfrângeri. Mulţi nu strălucesc în munca lor pentru că au renunţat în faţa primelor obstacole, pentru că nu au avut răbdare să suporte un "nu", pentru că nu au avut îndrăzneala de a înfrunta unele critici, nici umilinţa de a-şi recunoaşte greşeala.
Perseverenţa este la fel de importantă ca şi capacităţile intelectuale. Pentru părinţii inteligenţi, a avea succes nu înseamnă a avea o viaţă fără greşeli. De aceea sunt în stare să spună copiilor lor: "Am greşit", "Scuză-mă", "Am nevoie de tine". Părinţii care nu-şi cer scuze nu-şi vor învăţa copiii cum să abordeze aroganţa.
5.Părinţii buni vorbesc, părinţii inteligenţi dialoghează ca nişte prieteni
A sta de vorbă înseamnă a vorbi despre lumea care ne înconjoară, a dialoga înseamnă a vorbi despre lumea în care suntem:  a relata experienţe, a împărtăşi ceea ce se află ascuns în inima fiecăruia, a pătrunde dincolo de cortina comportamentelor. Peste 50% din părinţi n-au avut curajul de a dialoga cu copiii lor despre temerile, pierderile şi frustrările personale.
Nu trebuie să deveniţi o jucărie în mâna copilului, ci un prieten foarte bun. Adevărata autoritate şi respectul solid se nasc din dialog. Dialogul este o perlă ascunsă în inimă. Ea este scumpă, pentru că aurul şi argintul n-o pot cumpăra.
6.Părinţii buni dau informaţii, părinţii inteligenţi povestesc istorioare
Captaţi-vă copiii prin inteligenţa voastră, nu prin autoritate, bani sau putere. Ştiţi care este termometrul care indică dacă sunteţi agteabil? Imaginea pe care o au despre voi copiii şi prietenii acestora. Dacă le face plăcere să fie în preajma voastră, aţi trecut testul.
Odată, una dintre fiicele mele a fost criticată pentru că era o persoană simplă. Se simţea tristă şi respinsă.După ce am auzit povestea ei, mi-am pus imaginaţia la treabă şi i-am spus următoarea pildă: unii preferă un soare frumos pictat într-un tablou, alţii preferă un soare real, chiar dacă este acoperit cu nori. Am întrebat-o: ce soare preferi? A ales soarele real Atunci, am adăugat, chiar dacă unii oameni nu cred în soarele tău, el străluceşte. Tu ai lumina proprie. Într-o zi norii se vor risipi şi oamenii te vor vedea. Să nu-ţi fie teamă că îţi pierzi lumina.
PĂRINŢII INTELIGENŢI ÎŞI STIMULEAZĂ COPIII SĂ-ŞI ÎNVINGĂ TEMERILE ŞI SĂ AIBĂ ATITUDINI BLÂNDE.
   7.Părinţii buni oferă oportunităţi, părinţii inteligenţi nu renunţă niciodată
Părinţii inteligenţi sunt semănători de idei şi nu controlează viaţa copiilor lor. Ei seamănă şi aşteaptă ca seminţele să germineze. Pe timpul aşteptării poate să apară mâhnire, dar, dacă seminţele sunt bune, vor încolţi.
Nimeni nu-şi ia diplomă în misiunea de a educa. Înainte, părinţii erau autoritari; astăzi sunt copiii. Învăţaţi să spuneţi "nu" fără teamă.
Dacă ei nu aud "nu" de la d-voastră, nu vor fi pregătiţi să audă "nu" de la viaţă. Părinţii nu trebuie să cedeze în faţa şantajelor şi presiunii copiilor. În caz contrar, emoţia copiilor va deveni un balansoar:: astăzi sunt docili, mâine explozivi. Trebuie stabilite clar ce aspecte pot fi negociabile. De exemplu, a merge la culcare noaptea târziu în cursul săptămânii şi a se trezi devreme pentru a învăţa este inacceptabil şi prin urmare ne-negociabil.
Trăim vremuri grele. Părinţii din toată lumea se simt pierduţi. Cucerirea planetei sufletului copiluluieste mai compexă decât cucerirea planetei. 


 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
LEAGANUL PISICII -de HARRY CHAPIN



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------==============================================================